Yüzücü Kulağı Kulak Kaşıntısı ve Mantar Enfeksiyonu
‘Yüzücü Kulağı’ Ne Demektir ?
Dış kulak yolu iltihaplarından birine verilen isimdir. Kulağın mantar enfeksiyonu da denir. Bazen mantarlar tarafından oluşturulsa da özellikle ağrılı vak’alarda doğada sık rastlanan bir bakteri tarafından oluşturulur.
Nasıl Korunursunuz ?
Su kulağınıza girdiğinde beraberinde mantar ve bakterileri de getirebilir . Çoğunlukla su geri gelir , kulak kurur ve bakteri ile mantarlar problem oluşturmazlar. Fakat su bazen dış kulak yolunda hapsolur ve buradaki cildi yumuşattır. Nemli ortamda bakteri ve mantarlar ürer, beslenir ve kulağı iltihaplandırabilirler.
Başlangıçta kulaklarda tıkanıklık hissedilir ve kaşıntı olabilir. Kısa zamanda dış kulak yolu şişer, tıkanır ve bazen süt gibi bir akıntı olur çok ağrı yapmaya başlar. Kulak kepçesi ve önü çok hassaslaşır . İltihap bu duruma geldiğinde hekim tedavisi gerekir. Bu , boyun bezleri şişerse de geçerlidir.
Kulağınızda su hapsolduğunu hissettiğinizde koruyucu antiseptik damlalardan kullanarak bütün bu olaylar zincirini önleyebilirsiniz.
Şayet kulak hekiminizi kulak zarının normal ve güvenli olduğunu söylerse, yüzme sonrası kulak damlalarınızı kullanabilirsiniz. Basit alkol damla kullanmak önerilebilir. Alkol, suyu emer, dış kulak yolunun kurumasına yardımcı olur. Ve aynı zamanda yüzücü kulağında oluşabilecek bakteri ve mantarları öldürebilir. Asetik asit ihtiva eden beyaz sirke de kullanılabilir. Eczaneden alkol veya sirkeyi muhafaza edecek damlalık alabilir ve çantanızda taşıyabilirisiniz.
Yüzücü Kulağı’ndan Korunmak
Şayet yüzme, duş veya banyo sonrası kulağınızda suyun hapsolduğunu veyahut kulağınızın nemli kaldığını hissedersiniz , bu kulağınız yukarıda kalacak şekilde başınızı eğiniz ve kulak kepçenizi yukarı ve geriye doğru çekerek damlalarınızı damlatınız.
Damlaların her yere ulaşmasını sağlamak için kulağınızı hafif ovalayınız , daha sonra kulağın kuruması için kulağınızı aşağı yönde çeviriniz.
Şayet kulak probleminiz tekrarlayan bir eğilimi gösteriyorsa , kulak , burun , boğaz hekiminiz yüzmeden önce kulaklarınızı nasıl koruyacağınızı anlatacaktır.
DİKKAT !
Şayet kulağınız halen iltihaplı , kulak zarınız delinmiş veya önceden delik ise , hasar görmüşse veyahut kulak operasyonu geçirmişseniz, yüzmeden ve kulak damlası kullanmadan önce kulak, burun,boğaz hekimine danışmanız lazımdır.
Kulaklar Neden Kaşınır ?
Kaşınan her türlü kulak kişiyi çok rahatsız eder. Ani oluşan kaşıntılara sıklıkla mantar enfeksiyonu sebep olur , daha uzun süreli durumlarda sıklıkla kronik dermatit denilen deri inflamasyonu kaşıntının sebebidir. Başta oluşan kepek gibi dış kulak yolunda da kuru , ince ve bol miktarda kepek oluşabilir , buna ‘seboreik dermatit’ adı verilir. Bazı kişiler, yiyecekle-rinde değişiklik yaparak (yağlı yiyecekler, karbonhidratlar , çikolata gibi yiyeceklerden uzak durarak ) bu durumun önüne geçebilirler. Hekimler kulaklar kaşındığında genellikle yağlı veya kortizonlu damlalar önerirler. Uzun süreli tedavisi olmasa da kontrol altında tutulabilirler. Nadir olarak kulak kaşıntısı alerjik de olabilir ve bu durumun tedavisi farklıdır.
Kaşıntılı , kepekli kulaklar veya kulak akıntısının biriktiği kulaklar ‘yüzücü kulağı’nın gelişmesine yatkındırlar. Bu kişiler özellikle kulakları ıslak kaldığında koruyucu kulak damlaları kullanmaları konusunda bilinçli olmalıdırlar. Yüzme mevsimi başlamadan önce kulaklarının temizletmeleri de çok yardımcı olur.
Tatarcık, Sinek ve Yabancı Cisimler ?
Kulak içersine giren birçok böcek vardır, Tatarcık, güve , hamam böceği bunların başında gelir.Tatarcıklar kulak akıntısı içersinde hapsolur ve uçmazlar. Daha büyük böcekler kulak içersinde dönemezler ve geri çıkamazlar. Bu yüzden sürekli hareket ederek kişide kulak ağrısına , sese ve korkuya sebep olurlar.
Tatarcıklar ılık su ile yıkanarak kolayca çıkartılabilirler (yıkandıktan sonra hem kulağın kuruması hem de antiseptik amaçla alkol damlatmayı unutmayınız) . Büyük böcekler için ilk yapılacak şey kulağın mineral yağ ile dondurulmasıdır, yağ böceğin nefes deliklerini tıkayarak ölmesine sebep olur. Bu durum 5 ila 10 dakika da gerçekleşir. Bundan sonra böceğin çıkartılması için hekime başvurmanız gerekir.
Boncuklar, kalem uçları, silgiler, plastik oyuncak parçaları, kuru fasulyeler çocukların kulaklarına soktukları sık yabancı cisimlerdendir. Bunların çıkartılması çok hassas bir iştir ve mutlaka bir kulak burun boğaz hekimince yapılmalıdır.