Burun Estetiği ( Rinoplasti )
Eylül 26, 2014
Panik Atak ve Burun Ameliyatı
Nisan 14, 2020

HORLAMA

En önemli nedenler arasında ;

– Uvula(küçük dil) nın büyük veya sarkık olması
-Yumuşak damağın sarkık veya normalden aşağıda olması
 
– Dilin normalden büyük olması
– Dil kökünde büyüme
 
– Bademcik ve geniz etinin büyük olması
– Burun kemik eğriliği, burun etinin şiş olması
– Allerjiye bağlı burun etlerinde şişme yada et büyümesi gibi nedenler 
 
Uykudan önce alkol kullanımı boğaz kaslarının çok fazla gevşemesine neden olarak horlamayı şiddetlendirir.
 
Horlama ile birlikte bazı kişilerde uykuda solunum duraklamaları da (uyku apnesi) görülür. Bu ciddi durum, boğazdaki gevşek dokuların uykuda hava yolunu kapatıp solunuma engel olması sonucunda ortaya çıkar. Apne, horlama ve solunumun 10 saniyeden uzun sürelerde duraklamasıdır. Solunumun durması ile vücutta azalan oksijen ve artan karbon dioksit kişiyi uyanmaya zorlar ve genellikle yüksek sesli bir horlama ile hava yolu zorla açılmaya çalışır. Bu sırada uyku da yüzeyelleşir.
 
 
Çocuklarda horlama çoğunlukla büyümüş geniz eti ve bademciklere bağlıdır. Eğer çocuğunuz hasta olmadığı günlerde de horluyor, uykuda aşırı terliyor, huzursuz bir uyku uyuyorsa muayene edilmesi gerekir.
Horlamanın değerlendirilmesi önce muayene ile başlar.
Burun tıkanıklığı varmı.
Yumuşak damak yapısı nasıldır.
Küçük dil uzun veya genişmi.
Dil normalden büyükmü.
Aşırı kilo varmı.
Bulgular değerlendirildikten sonraPSG(Polisomnografi) adını verdiğimiz testle detaylı inceleme yapılır.
Horlamanın neden olduğu sorunlar :
Her gece olan horlama sadece başkaları için bir rahatsızlık nedeni değil, hasta için gündüz uyuklama nedeni de olabilir. Sürekli ve tedavi edilmemiş horlama şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp krizi ve kalp yetmezliği riskini artırır. Çocuklarda horlama hiperaktiviteye ve dikkat bozukluğuna yol açabilir.
Horlamayı  azaltmak için veya tamamen ortadan kaldırmak için
Kilo fazlanız varsa zayıflayın. Kilo fazlalığı horlamanın en sık nedenidir. Gevşek ve artmış yağ dokusu nedeniyle daralmış hava yolu varlığı, dokuların kolay titreşmesine ve horlamaya yol açar.
  • Uyurken yan yatın. Sırtüstü yatmak dilin geriye düşmesine ve havanın geçtiği alanı daraltmasına neden olur. Uyku sırasında farkında olmadan sırtüstü pozisyona gelmeyi engellemek için pijama pantolonunun bel kısmının içine bir masa tenisi veya tenis topu koyulması fayda sağlamaktadır.

  • Burun tıkanıklığına neden olan sorunlarınızı tedavi ettirin. Allerji, burun bölmesinin eğri olması (septum deviasyonu), burun kanatlarının gerginliğinin düşük olması, burundan rahat solunuma engel olarak kişiyi ağızdan solumaya zorlayan ve horlamayı artıran sık nedenlerdir.
  • Burun solunumu düzeltilmeden yumuşak damağa yönelik yapılan ameliyatlardan beklenen yarar elde edilemez.
  • Alkol ve sakinleştirici ilaç kullanmaktan kaçının. Sakinleştiriciler, uyku ilaçları ve alkol merkezi sinir sisteminin kaslar üzerindeki kontrolunu baskılayarak boğaz kaslarında gevşemeye neden olur. Ayrıca, beynin uyanma ve solunumu başlatma fonksiyonlarını da azaltarak apne sürelerinin uzamasına neden olurlar.

Tedavi :
Sizin aldığınız önlemlerle ve yaşam tarzı değişiklikleri ile horlama düzelmiyorsa doktorunuz aşağıdaki tedavi seçeneklerinden birini önerebilir.
Sebebe yönelik olarak
Burun tıkanıklığı yapan Kemik eğriliği ve burun etlerinin düzeltilmesi
Sarkmış yumuşak damağa yönelik cerrahi uygulamaar.
Küçük dilin normal boyutuna getirilmesi gerekebilir.
Radyofrekans cerrahisi (RF):
 Çoğunlukla lokal anestezi ile uygulanan bu işlemde yumuşak damağın gerginleştirilmek istenen bölgelerine özel bir cihaz ile radyo dalgaları uygulanır. Radyo dalgalarının yumuşak damak dokusu içinde oluşturduğu etki zamanla damağın gerginleşmesini sağlar. Her uygulamada tedavi etkisinin ortaya çıkması için 6 hafta geçmesi gerekir ve çoğunlukla 2 ay aralıklarla olmak üzere 2 veya 3 uygulama gerekir. Uygulamalardan sonra birkaç gün süreyle hafif dereceli ağrı hissedilebilir.
rf_yd1 rf_yd2
Yumuşak damağa radyofrekans uygulama yöntemi Yumuşak damağa radyofrekans uygulama bölgeleri
  • Damak ve küçük dile yönelik ameliyatlar: Yumuşak damak ve küçük dilin yeniden şekillendirilmesi veya gerginliğinin artırılması amacıyla yapılan ameliyatların çeşitli şekilleri vardır. Ayrıca, bu ameliyatlar . Bu ameliyatlar, klasik ameliyat yöntemiyle ya da koter, radyofrekans, plazma kesici, laser ışını gibi çeşitli araçlar kullanılarak da yapılabilir.

laup1 laup2
Ameliyat öncesi yumuşak damak ve küçük dilin şekli Ameliyat sonrası yumuşak damak ve küçük dilin şekli
  • Yumuşak damak enjeksiyonları: Kas dokusunda sertleşme yaratıcı etkisi olan maddelerin yumuşak damağa enjeksiyonu ile radyofrekans cerrahisine benzer sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu tedavinin yapılma şekli ve etkileri RF tedavisi ile benzerdir.

  • snore_dentalDiş aparatları: Bunlar çene ve dil pozisyonunu ayarlayarak hava yolunu açık tutmayı amaçlayan, ancak her gece uykuda ağıza takılması gerektiği için kullanım güçlüğü taşıyan, her hastanın diş kalıbı alınarak o hasta için özel olarak üretilen protezlerdir.

 

 

 

  • snore_breatheBurun kanadı açıcıları: Burun kanatlarının gerginliğinin azalmış olması ağızdan solunuma ve horlamanın şiddetlenmesine neden olabilir. Böyle bir sorun varsa doktorunuz burun kanatlarını açık tutan burun apereyleri kullanmanızı veya sorunu düzeltmeye yönelik ameliyat önerebilir.