Sinüzit, genellikle bakteriyel, viral veya sinüs deliklerinin tıkalı olması gibi yapısal sorunlardan kaynaklanan sinüs duvarının şişmesi durumudur. Sinüzit belirtileri arasında, Burun tıkanıklığı , yüzde ağrı, burun akması, baş ağrısı ve yorgunluk bulunur. Sinüzit, semptomlar 4 hafta ya da daha az sürdüğünde akut kabul edilir. Hastalık, 3 ay ya da daha fazla sürdüğündekronik olarak kabul edilir.
Endoskopik sinüs cerrahisi, 1990’lı yıllardan itibaren yüksek kalitede görüntü sağlayan endoskopların gelişmesi ile bütün dünyada yaygınlaşmış olan bir cerrahi yöntemdir.
Endoscopik sinus cerrahisi burun içinden çubuk şeklinde kameraya bağlı Endoscop adını verdiğimiz cihazlarla yapılan bir ameliyattır.
Sinuslerin fonksiyonunu düzeltip hastalıkları temizlemeye yönelik bir ameliyat olduğu için Fonksiyonel Endoscopik Sinus Cerrahisi denmektedir.KısaltılmışıFESS veya ESC olarak söylenmektedir.
Kronik sinüzit rahatsızlığı olanlar genellikle birden fazla şikayetle doktora başvururlar. Burun akıntısı ve tıkanıklığı geniz akıntısı ve baş ağrısı en sık görülen şikayetlerdir.
en sık uygulandığı hastalık kronik sinüzittir. İlaç tedavisinin başarısız olduğu durumlarda ESC’ nin yüksek başarı oranı vardır. Kronik sinüzit dışında tekrarlayan akut sinüzitler burun polipleri, mantar enfeksiyonları, burunda yabancı cisim, burun kanaması ve tümör cerrahisinde uygulanabilir.Son zamanlarda hastanemizdede yapmaya başladığımız burun içerisinden girilerek yapılan Hipofiz (Beyin) ameliyatlarınıda sayabiliriz.
Ameliyat lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Son zamanlarda genel anestezi tercih edilir, olmuştur.
Ameliyatı kim yapmalı?
Ameliyatı endoskopik sinüs cerrahisinde tecrübe kazanmış bir KBB hekimi yapmalıdır. Aksi halde çok ciddi komplikasyonları olabilir.
Ameliyat öncesi mutlaka TOMOGRAFİ çekilmeli ve anatomik patloji olup olmadığı tespit edildikten sonra patolojiye uygun ameliyat hazırlığı yapmak gerekir.
Ameliyatın amacı patolojik dokuların temizlenmesi ve tıkanmış kanalların açılarak fonksiyonel hale getirilmesidir.
Sinusler göz, gözyaşı kanalı , göz siniri , şah damarı , beyin duvarı , ve önemli bazı damarlara yakın olması nedeniyle ameliyatta bu organlar hasar görerek komplikasyon gelişebilir.Bu nedenle komplikasyon tecrübe ve beceri ye göre en aza inebilir.
Ameliyat yaklaşık 1 saat sürmektedir ve hastanede kalış süresi 1 gündür.